Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Θεσ/νίκη. Η διαμαρτυρία των επιτροπών αγώνα στο καναδικό προξενείο

Διαμαρτυρία στο καναδικό προξενείο πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της Χαλκιδικής από τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που δηλώνουν πως δεν θα υποκύψουν σε κανένα εκβιασμό. Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση είναι να μην κάνει πίσω, υπενθυμίζοντας πως η εταιρεία είναι καθ`όλα παράνομη. Να σημειωθεί πως αυτήν την ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας


για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές πραγματοποιεί συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη.


Όπως δήλωσε η δημοτική σύμβουλος του δήμου Αριστοτέλη Λένα Παναγιωτοπούλου 
«Όλοι αυτοί που θέλουν την εξόρυξη πρέπει να αναλογιστούν ένα πράγμα αν κανείς θα ερχόταν να ζήσει στην Χαλκιδική χωρίς καθαρό αέρα και με μολυσμένο νερό, αν θα άφηνε τα παιδιά του να ζήσουν εκεί. Αυτό στο οποίο κάνει εξόρυξη η εταιρεία αυτή την στιγμή είναι η ίδια μας η ζωή»

«Τι είναι επένδυση; Αυτό που ξεκοιλιάζει τον τόπο μας; Αν παραμείνει η εταιρεία στον τόπο μας θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομία. Υπάρχει όραμα για την περιοχή για όλους. Έχουμε καταδείξει μέσω επιστημονικών μελετών ότι η καταστροφή θα αφορά πολύ μεγαλύτερη έκταση από την Χαλκιδική . Η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με την νομιμότητα και λέει πως θα σηκωθεί να φύγει. Ζητάει άδειες ενώ ως τώρα μας έλεγε πως είναι πλήρως αδειοδοτημένη και νόμιμη!» 
τονίζει από την πλευρά της η Τσαλή Μαλαματένια.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι απέναντι στο έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας. Όταν μιλά η εταιρεία για 2.000 εργαζόμενους ψεύδεται. Οι εργαζόμενοι είναι 850 και αυτό αποδεικνύεται από την προσφυγή που υπέγραψαν στο ΣτΕ. Οι καταστροφικές επιφανειακές εξορύξεις θα καταστρέψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλα επαγγέλματα» 
σημειώνει ο κάτοικος της περιοχής και περιφερειακό σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα στην ΠΚΜ Λάζαρος Τόσκας

Οι κάτοικοι θυροκόλλησαν ψήφισμα έξω από την καναδική πρεσβεία τονίζοντας πως 
εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια σε μια πολυεθνική που αποδεδειγμένα απέκτησε με σκανδαλώδη τρόπο το δικαίωμα εκμετάλλευσης μιας τεράστιας περιοχής, 317.000 στρεμμάτων δάσους. Αγνόησε επιδεικτικά τις αντιδράσεις των κατοίκων και εγκαταστάθηκε με αποικιακού τύπου μεθόδους στην περιοχή ακόμη και με τη χρήση βίας και έχει καταστρέψει ήδη το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής δηλώνουν πως ουσιαστικά η εταιρεία εκβιάζει για να αδειοδοτηθεί με αθέμιτο τρόπο ενώ παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό. Τέλος σημειώνουν πως αν παραμείνει η Eldorado στην Χαλκιδική εκτός από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν, θα χαθεί οριστικά ένας ολόκληρος τόπος.
Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου